På den här sidan är du välkommen att efterlysa det mesta som rör 40-60-talets Gossis: Foton, personer osv.

Bara att sända ett mejl till info@gossis.se Glöm inte att ange ditt namn och din epost-adress. Själva efterlyser vi namn, klasser, årtal osv till några av de bilder som finns på hemsidan. Kan du räta ut våra frågetecken, mejla oss på adressen här ovan.

Gossis-tidningen Fokus önskar vi ser fler av. Äger du tidiga exemplar av Fokus och har möjlighet att scanna in i din dator, välj ut ett antal intressanta sidor som du mejlar till oss som jpg- eller png-filer. Inställning: Gråskala och en upplösning på ca 150 dpi. Därefter sätter vi ihop dina filer till en samlande pdf-fil. På förhand tack för din medverkan!


SENASTE EFTERLYSNING: 24 JANUARI 2016
Ett klassfoto från 1948, klass 15c, saknar några namn. Kan du hjälpa oss? Klicka här!

EFTERLYSNING: 25 DECEMBER 2012
Söker Lave Johnsson, som jag lärde känna och uppskatta under vår gemensamma tid på sjökrigsskolan från 1956. Nu efter många år försöker jag få förnyad kontakt. Ungdomen framstår allt tydligare och viktigare med åren. Letade på nätet och kom in på klassfoton från 1955 där jag känner igen Lave.

Jag tar mig friheten att fråga om någon vet om han lever och i så fall fall var han bor.  Nostalgin blommar i mina år. Är synnerligen tacksam för ett svar i vilket fall som helst.

Med bästa hälsningar

Odd Jerndal
Gamleberg 101
44496 Ödsmål

epost: odd@jerndal.com
tel:      0303 773575
mobil: 07060951558



EFTERLYSNING: 10 MAJ 2011

Hej, min far John-Erik Muchardt gick på Gossis slutet av 40-talet början på 50-talet.
Jag blev väldigt glad över att hitta bilder på honom på Gossis webbsida, verkligen jättetrevligt!
Jag undrar om det finns någon som har fler bilder på honom från hans uppväxt?

Sen har min mor berättat att John spelade i ett band i sin ungdom men hon minns inte vad det hette. Jag tror han spelade basfiol. Vet någon vad bandet hette? Eller ännu bättre har någon bilder på detta?

Tack för en trevlig sida!

Vänlig hälsning
Lena Muchardt
lena.muchardt@telia.com


Hur såg emblemet på skolmössorna ut egentligen? Var siffrorna inuti emblemkransen i silver- eller guldfärg för den fyraåriga realskolan? Hur såg emblemet ut för gymnasiets allmänna linje?

Kanske är det så att du har sparat din gamla real- eller gymnasieskolmössa? Då ser vi fram emot att du mejlar en digitalbild av den till oss. Får vi in tillräckligt många bilder, kan mössorna få en egen avdelning på vår hemsida! Har du en skarp och tydlig porträttbild av dig själv iklädd en Gossis-skolmössa, är en sådan bild förstås också av stort intresse.

Om du vet mer om emblemen, och/eller kan berätta mer om skolmössorna, sänd ett mejl till info@gossis.se

Svar från Staffan Norrthon, student 1955:

– Mössorna var givetvis gröna med svart band och märket i silver (Latin-) med Kärnan i kransen.
Reallinjen hade samma mössa men med märket i guld.

Här några hågkomster från skolmössetiden 1941-1951 signerade Carl-Åke Lähnn, f. 1930, studentexamen på reallinjen 1951 och realen 1946:

– I realskolan hade den femåriga linjen vita siffror inom lagerkransen och den fyråriga gula siffror. I gymnasiet hade reallinjen vit Kärna och latinlinjen gul Kärna, men det är möjligt att jag missminner mig här efter 60 år.

(Den långa tiden innan studenten berodde inte på kvarsittning e.d. utan på att jag var ute i näringslivet i tre år och tentade in i andra ring.)

Jag minns att man i realskolan omedelbart efter vt-avslutningen skyndade ner till mössaffären och köpte ny siffra. Var man tvungen att köpa helt ny mössa så lade man den i en rejäl blöta så att den fick det rätta stuket.


– Någon som har ett gruppfoto från studentbalen 1956 på Ramlösa Brunnshotell? Även övriga bilder från studentbalen är av intresse. Mejla svar till Erik Helmer under adress
helmer@helsingborg.mail.telia.com


– Ursprunget till uttrycket "Mettor" (Metteslarv, Metteslurk, Metta etc) har Lennart Nordh fördjupat sig i. En del svar har inkommit genom en artikel i Helsingborgs Dagblad, men fler finns säkert att finna. Kanske just du kan bidraga till att få klarhet i var uttrycket kommer ifrån? Läs mer här!


- Hej!
Jag var gossiselev 1956-64. Jag har skolkataloger: En del från 20-talet samt 1949 - 1966, om någon vill se. Jag spelade trumpet i studentorkestern 1961 - 1966, och söker bilder från denna period. Studentsången var orkestrerad i ess-dur och klingade väldigt fint, trots att vi spelade samma sånger kvällar och nätter igenom!
Hälsningar  Anders Askman, tel 070-5959103
E-post: karlerikan@hotmail.com


Episoder och intressanta händelser i samband med personer som Snobben, Smack, Skorvas, Percy, Dahl, "Nollan" Areskoug, Hårde-Karl Eriksson och även kemigubbarna Curt Karlsson och Knasten Magnusson m.fl. har en given plats på vår hemsida. Sänd ditt bidrag, gärna med bilder, till oss på info@gossis.se