Skorvas. Gossis mest legendariska person.
Vi hedrar honom med en egen sida.

"Vår unike skolvaktmästare f.d. fanjunkaren Karl Olsson eller Skorvas, som han kallades. Han kunde oss smågrabbar, alla vid namn och vi var över tusen elever. Han visste t.o.m. vem som hade hoppat över skollunchen i vår källarmatsal.

På rasterna övervakade han oss, ibland t.o.m. via högtalare. Han, med sin jättelika nyckelknippa, styrde oss med järnhand.Lärarna kommer och går - men Skorvas han består."

Det är så vi minns honom. Åtminstone enligt tidigare gossiseleven Jan Lindman. Lennart Nordh har sänt oss ett utdrag ur Helsingborgs Kommuns Donationshandbok från år 1979 (se utdrag här nedan). Under utdraget en kommentar av Lennart.

Skorvas hade tjänstgjort som fanjunkare vid K2, Skånska kavalleriregementet på Berga, som avvecklades slutgiltigt 1952. Redan där hade han gjort sig oumbärlig. Han var nämligen den som höll ordning på regementets hästar. Då och då inträffade det nämligen att en häst kom på avvägar: en ryttare blev kanske ofrivilligt avsutten osv. Ett par dagar senare brukade det ringa en bonde i närheten och meddela att han hade tagit hand om en bortsprungen häst. Då tillkallades Skorvas.

För vem tar inte chansen att byta till sig en bra häst och lämna ett gammalt ök i byte? Men då hade de inte räknat med Skorvas som kände igen varenda häst på regementet.
– Och det ska jag säga er, att det var mycket besvärligare att hålla reda på sextio hästar än 1100 skolpojkar!

Är det så att du har bilder eller någon intressant berättelse om Skorvas, eller annat material, skicka det till oss med epost till info@gossis.se

Citat från boken Högre Allmänna Läroverket för Gossar 1898-1998, av Lennart Jonéus och Bengt Sjöstedt:

''Skorvas'' kallades 40-, 50, och 60-talens vaktmästare och trotjänare Karl Olsson. Få tycks känna till, att han ärvde namnet efter företrädaren Johan Hansson. När författaren var elev vid skolan på 40- och 50-talen, skulle ingen ens våga tänka tanken, att man skulle tilltala vaktmästare Olsson med detta namn.
När jag många år senare återvände till skolan och på nytt träffade Karl Olsson, berättade han med viss stolthet, att Skorvas var av honom själv vedertaget och accepterat som näst intill dopnamn.''

Min kommentar:
Få tycks känna till, att han ärvde namnet efter företrädaren Johan Hansson. Det var alltså inte Karl Olssons skrovliga hud, som gav honom smeknamnet, vilket vi nog alla trodde? Nu återstår att få reda på vad Skorvas egentligen stod för? Sko=skolan? va=vaktmästare? Vad står då ''r'' och ''s'' för? Rar eller retlig?

Enligt samma författare: '' ''Snobben'' var alltid ytterligt elegant i sin klädsel. Två av skolans lärare har för övrigt burit detta tilltalsnamn. 1910 talets ''Schnobben'' hade f.ö. ytterliggare två smeknamn: ''indianen och ''Baronen''.''

Mvh

Lennart Nordh


I den anrika skoltidningen Fokus hedrades Karl Olsson med en teckning på tidningens framsida.
Bilden insänd av Lars Erik Gewallli som även bidragit med fler sidor ur samma nummer


Rolf Lindelöf har bidragit med tidningsartikeln "Helsingborgsporträttet: Han mötte krigets dramatik i ofredens år". Klicka här!
Ytterligare en artikel om Skorvas har Rolf Lindelöf bidragit med: "Skorvas - favoriten på Nicolai. Eleverna: Han är vår andre far". En hyllning till Skorvas när han slutar sin tjänst efter 29 år. Klicka här!
Ännu en hyllning, nu från Jerry Rosenqvist. Med största säkerhet var det en insats från Skorvas som resulterade i att Jerry kunde avsluta sin skolgång med en studentexamen. En solskenshistoria, javisst! Läs mer här.

 

Tillbaka till sida Minnesbilder