Gunnar Westberg minns Ernst Percy med en stämningsfylld bild och en mustig text.


 
Lektor Ernst Percy var på sätt och vis vår specielle favorit. Han var eller hade varit docent i Lund, och därför blev han smickrad, när han tilltalades med ”docenten”. Kristendom och filosofi var hans ämnen. Han var känd för sin roliga historia ”Päriskåpet”, som vi fick honom att berätta åtskilliga gånger. En annan historia handlade om en lärare, som kom för sent till skolan. I dörren stod rektorn och tittade på klockan. Då fälldes repliken ”Kokar du ägg, din djävel?”.

Vi drev med honom på ett ganska gemytligt sätt. Hans läxförhör var rena akademiska förhör, och två eller tre elever per lektion drabbades. Om någon hade slarvat med läxan kunde han åberopa hastigt illamående, men då drabbades någon annan! Ett misslyckat läxförhör kunde slätas över, om man gick fram efter lektionen och talade om för honom hur ledsen mamma skulle bli!

Percy var koleriker, samtidigt som han var gudomligt snäll. När han blev arg kunde han kasta saker. En gång var han på väg att kasta sina glasögon på en elev som orsakat ilskan. Han upptäckte misstaget och lade ned dem igen. En annan gång kastade han verkligen klassboken på någon. Denne jämrade sig högljutt. Fyra raska gossar var inte sena att utnyttja tillfället. De tog tag i armar och ben och bar ut honom, under det att de basunerade ut att han var svårt skadad. Percy blev alldeles utom sig, och till slut tyckte vi synd om honom och förklarade, att det nog inte var så farligt.

Han levde i sin egen värld och trodde alla människor om gott. En gång skulle han ha oss med på studiebesök i Helsingör. Han påpekade, att det var strängt förbjudet att röka. Dock sade han ingenting om att dricka öl, och därför slank en och annan starköl ner i törstiga gymnasiststrupar.

 

Till sida Minnesbilder