Anders "Knatten" Hallström om "två lymlar som tog hämnd":
På höstterminen 1954 hade vi i RI³ Una-Clara Lyngby som lärare i franska. Vi hade vårt klassrum i den nya skolbyggnaden. Vid något tillfälle stannade min kompis Matti Räikkönen och jag kvar i klassrummet på en rast. Vi kunde se att Una-Clara stod och kikade på oss bakom en gardin i ett lärarrum i den gamla byggnaden, och jag tror att vi vinkade åt henne. Det ledde till en anmärkning för att ha stannat inne på rasten, vilket vi tyckte var lite fegt.

Någon tid senare stod vi efter skolans slut med våra mopeder på den plats mitt emot Slottvångsskolan där ”alla” träffades efter skolan. Vi såg att Una-Clara kom cyklande på väg hem och vi bestämde oss för att ”ge igen” för anmärkningen. Detta var någon gång i oktober/november. Händelseförloppet framgår av Kvällspostens beskrivning.

Dagen innan julafton 1954 blev mina föräldrar underrättade om att jag, tillsammans med Matti hade blivit polisanmäld för mordförsök på en lärarinna. (Den julen blev lite annorlunda än en vanlig jul i familjen).  Flera polisförhör hölls i början av 1955, och så småningom läckte det hela ut i pressen – se löpsedel och artikel från Kvällsposten. Senare kom också ett stort antal insändare i frågan i Helsingborgs Dagblad.

Åtalet kom så småningom att reduceras från mordförsök till vårdslöshet i trafiken, och Matti och jag dömdes till ganska symboliska dagsböter ( i stället för ett års fängelse som hade yrkats av Una-Clara). Matti och jag hyllades med heja-rop på skolgården den dag vi lämnade skolan för att infinna oss i Rådhuset för rättegång. Där företräddes vi av var sin försvarsadvokat (min advokat var Bertil Peyron, far till Claes och Tom).

Jag kommer ihåg att man i efterhand i klassen ”mobbade” Una-Clara genom att fråga vad mordförsök och moped hette på franska, kasta svalor gjorda av Kvällsposten löpsedel m.m.

Mot bakgrund av att mitt uppförande även i övrigt i skolan hade varit lite vanartigt, enades mina föräldrar så småningom med Hakon Swenne (och studierektorn Gabrielsson) om att det nog vore bra för alla parter att jag lämnade Gossis, vilket jag gjorde fr o m ht 55.Anders "Knatten" Hallström och Matti Räikkönen (inringade) i klass R I ³ år 1954

Ur Anders meritarkiv i övrigt:

Kommentar till Anders "Knatten" Hallströms berättelse:
Una-Clara var fortfarande verksam vid skolan ända till mitten på sextiotalet. Att mopedhistorien ännu var i gott minne framgår av att redaktörerna för Fokus 1963 ville införa följande vers i det traditionella Abecedariet:

"Una-Clara grips av vreden
när hon omkörs av mopeden."

Men det stötte på patrull och det fick bli någonting menlöst om hennes gula blusar i stället. Vilket härmed beklagas.

B.S.


Tillbaka till föregående sida